Sommerferie turen til Norge
Sheri i havnen Bønnerup strand
Start på turen til Norge

Da, jeg altid har drømt om at sejle langt, men ikke havde den store erfaring, udover at sejle i de danske farvande besluttede jeg mig for at sejle til Norge på ferieturen. Ikke op langs den Svenske skærgård, men ud i Nordsøen. Det skulle prøves, det med ubeskyttet farvand !
Jeg havde planlagt alt, hvad jeg overhovedet kunne komme i tanke om ? Jeg havde købt ny kortplotter, og søkort til hele dk, Norge og Sverige. Havde brugt tid på at sætte mig grundigt ind i brugen af plotteren. Havde stadig mine søkort, og den gode gamle garmin gps. Hvor der på forhånd var indlagt ruter. Båden var gjort klar, så nu var det bare om at komme afsted 🙂 Båden var pakket med, mad, tøj, fyldte vandtanke,  masser af diesel, godt humør og gåpåmod.
Turen startede med at vi sejlede fra Aabenraa, med første stop omkring Fænø, i lillebælt.
Da, vi var kommet ud i Aabenraa fjord blev sejlene sat. Vinden kom ind fra vest, og var god. Der smådryppede lidt, men ikke så det gjorde noget. Selvstyren blev sat og kursen lagt mod Aarøsund og videre til fænø.
Kaffen blev nydt og spændingen om turen gjorde mig glad.
Fænø, blev nået, tidlig på aftenen, der blev kastet anker, for vil ikke betale havnepenge, når solen var kommet op, og vinden stille. Jeg tændte ankerlyset, men det virkede ikke ! Fik hængt en lanterne op med levende lys i, det virkede fint. Maden blev nydt, og der blev hygget og drømt.

Dagen efter gik turen til Juelsminde, ( der hvor jeg havde min første sejlbåd, en maxi 77 ), turen gik godt og vejret var solrigt. Der blev igen overnattet for anker.

På tredie dagen, fik vi sat sejl og vinden kom stadig fra vest, og blæste med 10-12 sek/m. Selvstyren var dejlig, for den holdt kursen hele vejen forbi "tropeøen" Tunø, og videre mod Grenå. Lidt før Grenå blæste det op, så selvstyren, blev koblet fra, og vi styrede ved håndkraft. Vi skulle se, om vi kunne sætte hastighedsrekord ? Den gamle rekord var 7.2 knop. Lidt før Grenå lykkedes det, vi lå nede på siden og jeg trimmede sejlene så godt jeg kunne, vi holdt øje med plotteren, der sneg sig op på 7, så 7.2, nu måtte der trimmes lidt mere ! Så skete det endeligt, rekorden var hjemme, og mere til, for nu sejlede vi over 7.5 og nogle gange kom den op på over 8 knop. Juhuuu... Ny rekord...men ikke nok med det, Sheri, blev ved med at øge hastigheden...det højeste vi nåede op på var 8.9 knop...det er stadig rekorden. Mens vi sejlede, jublede vi og var stolte af båden, MEN ? Gummibåden der hang i daviderne, var kommet så langt ned på siden at den tog vand ind og blev fyldt !!! Det kunne daviderne ikke holde til, og bøjede, så gummibåden, var ved at synke ! Godt der var tov i, så den ikke forsvandt. Vi fik sat farten ned, og fik gummibåden på slæb.
Trods uheldet, var vi stolte af rekorden. 😀😀
Vi ville ligge for anker, ud for bønnerup strand, men bølgerne var for store, så vi sejlede ind til Bønnerup Havn.
Der mødte vi Erik, som jeg havde købt båden af. Hyggeligt. Vi fik en sludder og kaffe. Jeg prøvede, at repereret daviderne, men det var ikke muligt. De blev pillet af og så måtte gummibåden være på slæb resten af turen.
 
Dagen efter og 3 dage frem, sejlede vi inde i Mariager fjord. Fik set hvor jeg er født ( Dania ). Vi besøgte Tommy og Grete ( min Onkel og Tante ), samt Søren og Cecilie. De kom med ud, på en lille sejltur på fjorden. Vi fiskede, men fangede ingenting ! Om aftenen kom solen og vi fik god mad, og måske lidt for meget at drikke !!! Men hyggeligt var det 😉

Dagen efter Hoppede min gast af ( ab ), og Olaf og min søn Anton, kom om bord. Min mor og Jannie, havde kørt dem derop, og de vinkede farvel, sammen med onkle og tante. De ønskede os god tur, til Norge.

Vi sejlede ud af Mariager fjord, og glædede os til turen. Vi satte kursen mod Hals. Olaf styrede båden, og Anton og jeg spillede lidt pc spil.
Det blæste fra vest, ca 10-14 sek/m og farten var god. Lige før Hals, blev lyden anderledes, og jeg kiggede bagud, rent refleksmæssigt, så at gummibåden var væk ??? Heldigvis kunne vi se den et stykke væk, så, vi fik vendt og fik gummibåden hentet. Juhuu, for den kunne vi ikke undvære ?
Da, vi skulle ind i Limfjorden, kom vinden lige imod os, så motor blev startet. Mørket faldt på, og vi sejlede hele vejen ind til Aalborg i mørke. Jeg forklarede Olaf, at det er nemt at sejle om natten, og han kunne også se de forskellige fyr m.m. Han syntes det var spændende. Vi ankom til Aalborg kl 24. Vi lagde os i en lille industrihavn, lidt før broen.

Om morgenen, sejlede vi ind igennem broerne, og ind i Aalborg skudehavn.
Der kom min lillebror, Benny, der boede i nærheden. Vi fik morgenmad, og kaffe og så hvor han boede. Rigtig hyggeligt.
Men vi skulle videre efter et par timer, så vi takkede for kaffe og vinkede farvel. Ud i Limfjorden, i strid modvind, og strømmen imod med 3-4 knop.
 Vi kunne, kun sejle for motor, med 2 knop ! Jeg kunne ikke forstå det og besluttede, at sejle ind i Aalborg marina for at se på problemet ! Ind i indsejlingen, gik motor næsten i stå, og jeg havde ikke styrefart ! Jeg sagde til Olaf at han skulle være klar til at droppe anker, hvis ikke jeg kunne styre ind til molen ? Det kunne jeg ikke, så Olaf lod ankeret gå, men vi drev sidelæns, og ramte pælene, med siden af båden, fik en trodse omkring og der lå vi så, uden på alle hækpælene ???? Der blæste så meget at det ikke var muligt at "vride" båden ind imellem pælene !!!
Men vi lå egentligt godt 😉 ?? Jeg fik badetøj på ( underbukser ), og så hoppede jeg i havnen, og dykkede ned for at se til skruen. Der sad en hel fiske ruse viklet omkrig skruen ? Ikke noget at sige til at det gik langsomt !
Jeg fik det fikset, men vi kunne stadigvæk ikke komme ind imellem pælene, pga. den karftige vind ( stormende kuling ). Sidst på dagen kom der to fra sejlklubben, og spurgte om de skulle hjælp os ind ? Vi blev glade, og det lykkedes dem at få os ind. Tusinde tak til dem. Vi brugte tiden på at få frisk vand, komme i bad, samt spise.

Dagen efter var vejret blevet bedre og vi sejlede igennem limfjorden, gjorde hold i Løgstør, fik handlet ind, til turen til Norge. Og så videre ind i Limfjorden. En pragtfuld tur, trods diset og lidt regn. Vi fik hilst på Kongeskibet, hvor matroserne stod på række og hilste.
Vi kom til Oddesund, hvor vi overnattede for anker. Igennem broen om morgenen, og så ud til Thyborøn. Fik tanket diesel, tog vejrudsigt for skagerak. og gjorde det sidste klar til turen. Det var med en hvis bekymring, at vi skulle ud i Vesterhavet/Skagerak, for der var hård vind, og bølgehøjde på 3-5 meter.  Kursen skulle gå mod Egersund i Norge, men der var meldt kuling, hele natten, og om morgenen op til stormende kuling !!! Så vi valgte, at sejle til Mandal, for det kunne vi nå inden "stormen" satte ind ?
Turen til Mandal, blev sat til ca 15 timer, hvis kurs og vejret holdt ?
Vi sejlede ud af Thybørøn, og ud i bølgerne med lidt bekymring, da der sejlede en sejlbåd foran og vi kunne se hvordan den "hoppede", men vi skulle jo afsted. Jeg var sikker på, at båden kunne klare turen, men hvad med mandskabet og mig selv ?
Efter vi var kommet ud af brændingen, og selvstyren var sat på kursen, gik det faktisk meget godt. Vi blev slynget en del rundt, men det gik fint.
Efter en 8-10 timers sejlads, begyndte der at blæse lidt mere, så sejlene blev rebet lidt, båden sejlede med ca 5-6 knop. Selvom vi hoppede noget rundt, fik vi lavet kaffe og spiste en masse kiks med smørost. Olaf begyndte at blive lidt søsyg og tog nogle søsygepiller. Det hjalp ikke meget for han måtte kaste op. Men efter det fik han det bedre. Jeg skulle ned på toilettet og fikse det, da der var sprunget en slange ? Dernede gik det galt for mig, søsygen tiltog, men jeg fik toiletet repereret, så hurtig ud i cockpittet. Det plejer at hjælpe, når man kan se havet, men denne gang gik det ikke ? Så det var min tur til at kaste op.😥 Men jeg fik det bedre af det !
Natten faldt på, og Anton, tog sin dyne med ud i cockpittet og lagde sig til at sove. Utrolig at han kunne ? Olaf lagde sig ned i køjen og faldt heldigvis i søvn. Jeg nød turen og stilheden, kun afbrudt af bølgeskvulpene og suset i sejlene. Jeg så for første gang moril i vandet, det var som tusindevis af stjerner...en god oplevelse..Jeg nød min kaffe, og drømte om verdenshavende, ja, jeg havde det ret hyggeligt.
Vinden begyndte at blæse endnu mere, og bølgerne var nu alle over 5 meter høje. Genua blev rullet helt ind, og vi sejlede kun for storsejl. Vi kunne nu se "lidt af Norge", og der var ca 3 timers sejlads tilbage til Mandal. Der begyndte at regne, og skum føg ind over båden. Men med godt tøj på, gik det fint. Anton var kravlet indenfor. Desværre drejede vinden, så vi ikke kunne holde kursen, nu fik vi vinden næste ind i stævnen ! Jeg kunne se på plotteren, at vi manglede ca 10 sømil til indsejlingen til Mandal. Jeg besluttede at starte motor, og sejle det sidste stykke uden sejl. Storsejlet blev pakket ned og vi sejlede ca 4-5 knop for motor, i nu 5 til 6 meter høje bølger !!! Vi nærmede os langsom kysten, men syntes der gik laaaang tid, inden vi kunne sejle forbi fyret. I selve indsejlingen, var der stadig 3-4 m høje bølger, så det var med at holde tungen lige i munden, da klipperne syntes store og truende, når bølgesprøjtet piskede mod dem.
Vi ankom til Mandal i stormende kuling, og selv i den beskyttede havn, var der bølgegang. Havne mesteren fik et chok, da han spurgte, hvor vi kom fra ? Ja, vi kommer for Danmark ! Han rystede på hovedet ! Men vi fik gratis morgen rundstykker af ham 🙂 De blev spist med velbehag, og kaffen smagte ekstra godt, for nu var Norge nået. Juhuuuuu.


Mandal i Norge
Der stormede i 2 døgn, mens vi lå i Mandal. Tiden blev brugt på at se byen, vaske tøj, og se på bådene. Påhængsmoteren, kunne ikke starte så den blev forsøgt lavet, men det lykkedes ikke ? Vores plan om at sejle til Lysefjorden, blev aflyst...desværre, men vejret og tiden var ikke til det !
Vi besluttede at sejle op ad mod Oslo. Vi sejlede indenskærs, og vejret var blevet bedre. Solen var fremme, så vi nød turen. Det er fantastisk, at sejle, så tæt på klipper.🙂 Vi sejlede for motor, og besluttede os for at sejle til en lille havn der hed Solskjær. Et hyggeligt sted, med restaurant på vandet. En kop kaffe til Olaf, en sodavand til Anton, og jeg selv ville have en øl. Folk siger det er dyrt i Norge, men 128 N.kr er da ikke meget vel ? hi hi.
Men stilheden og hyggen er jo gratis 😘 Vi sov godt, og fik tanket lidt diesel, spiste morgen mad; og der var rundstykker nok, for både Olaf og jeg havde handlet rundstykker. Smiler. Vi sejlede videre for motor, da der ingen vind var. Vi Besluttede at sejle til Arendal. Det tog 11 timer, og vi ankom til indsejlingen da mørket faldt på. Jeg ville prøve, at fortøje til klipper, men Olaf var ikke helt tryk ved det ? Vi fandt en ankerbøje, vi lagde os ved. Der blev spist spaghetti med pølser og vi nød musikken, der kom fra en bryllupsfest inde på land.

Nu var der tid til at synge ? Jo, det var Olaf`s fødselsdag. Han blev 71 år og vi glædede os over, at alle de Norske flag var oppe ? Mon de viste at det var Olaf`s fødselsdag ? Vi besluttede at sejle op ad mod Jomfruland. Så ud i Skagerak igen, men vinden var lige imod, så efter vi havde krydset i en time og ikke kom nogle steder, besluttede vi os for at sejle indenskærs igen. Det er også meget hygligere. Vi fik set en masse af den Norske natur, og nød solskinnet. Vi sejlede lidt om kap med en Hollænder, der ville ind i en fjord. Vi besluttede at gå bagefter, og tjekkede om vi kunne komme videre mod Jomfruland. Det kunne vi, så det var dejligt. Vi vinkede farvel til Hollænderen, da vi skulle mere mod Øst, Nord, øst. Efter en halv times sejlads, kom der en bro, som vi ikke kunne sejle under ? Havde ikke set den på plotteren ? Desværre måtte vi vende om igen, men fik da set den del af Norge. Vi sejlede til Langøy, hvor vi lagde for anker i en lille by. Der lå en anden Dansker, men han var ikke ved båden. Vi fejrede Olaf`s fødselsdag, med dåsebøf med pølse stumper i, samt spaghetti. Hvilken fest middag

Nu skulle vi til at hjemad igen. Om morgenen kl 6, blev alt surret godt fast, hvis Skagerak skulle vise sig fra samme side, som på vej op til Norge ? Vejrudsigten, sagde 5-8 sek/m ,så det skulle ikke blive så slemt ! Vinden kom fra syd, så vi kunne ikke holde kursen 100 %, men dog næsten. Vi besluttede at sejle så tæt til vinden som vi kunne, for i løbet af dagen ville vinden dreje mere til vest og lidt svagere. Det gik rigtig fint og bølgerne var max 1 meter, så denne gang nød vi turen. Der er noget specielt over at sejle med vand, til alle sider, uden at kan se land. Dejligt at føle sig som langturssejler. Efter ca 4-5 timer forsvandt vinden næsten, og der blev tåget ! Radaren fangede de få skibe der var i nærheden, og vi sejlede stille og roligt. Efter et par timer brød solen igennem, og vinden blev jævn, fra vest. Sejlene blev trimmet og kursen lag direkte mod Skagen. Selvstyren ( som er min bedste ven ), blev sat...Vi nød virkelig denne sejlads, drak kaffe, spillede spil, grinede af turen på vej op, og de gode oplevelser i Norge. Denne gang kunne vi også snuppe en "morfar" 😀.

Lige før Skager, er der godt nok, mange store skibe, de sejler hurtigt, så det galdt om at være vågen. Selvstyren ramte Bøjen ved Skagen med 500 meters nøjagtighed...helt fantastisk...Vi rundede Grenen og ankom til Skagen, hvor vi besluttede at ligge for anker, da havnen var fyldt op ( der var et stort stævne og Kongeskibet var der også ) Smiler...vi hilst på dem igen 🙂
Dagen efter sejlede vi ind i havnen og fik et tiltrængt bad. Vi kiggede på byen, spiste i restaurant og sludrede med andre sejlere. Vejret var dejligt med høj solskin. Vi besluttede at sejle til sæby. Det gik stille og roligt for motor, da der ingen vind var. Anton var glad, for nu kunne han komme på internettet igen ( han elsker at spille spil ). Vi kiggede lidt på byen, snakkede med en anden "langturssejler", og nød havnelivet. Vi Købte nogle rejer, for havde beslutte at fiske lidt. Vi sejlede lidt ud og kastede anker. Fik fiskestængerne frem og på med rejer...Anton fangede en fjæsing, inden der var gået 30 sek. Olaf havde god tålmodighed, for der gik 1 min. inden han fange en fjæsing. Det blev til 5 ialt, som jeg rensede og stegte. Nøj, de smagte godt...Men Anton, var ikke så vild med dem, måske fordi han havde set dem sprælle, og stikke Olaf i hånden...de er jo lidt giftige og Olaf svedte lidt, men blev ikke syg.

Vi overnattede for anker. Vejret var fulstændig roligt. Vi sejlede afsted for motor, og ville til Grenå. Vi fik tiden til at gå, med at sludre om turen. Anton brugte pc, og spillede spil.
Lidt før havnen i Grenå, fik vi selskab af 7-9 marsvin, der kredsede omkring båden, det er vildt facinerende, at se dem lege. Jeg ville filme og tage billeder af dem, så navigtion, glemte jeg alt om ???? Anton spurgte pludselig ; Hvad betyder de "bøjer" far ? Jeg kiggede væk fra kamera, og sagde ; Nu går vi på grund ??? BANG sagde det, og vi stod helt stille !!! Olaf fløj ind og slog sig, Anton røg helt ned i kabyssen, og slog sig desværre ! jeg selv var næsten røget i vandet, samtidig med at jeg slog mig. Av Av, den var ikke god ? Dårlig sømandsskab ? Ja, jeg kunne kun, bebrejde mig selv. Marsvinene, kunne jeg jo ikke give skylden ?
Heldigvis er Sheri en stålbåd, så den tog ingen skade. Juhuu, når nu uheldet var ude. Vi sejlede ind og lå for anker. Jeg dykkede lige ned, for at se om båden havde taget skade, men der var kun en lille bule.
Vi sov for anker igen.

Vi besluttede at sejle til Ballen havn, på Samsø, igen for motor, da der stadig ikke var noget vind. Havnen kan anbefales, for den er hyggelig, med gode faceliteter. Stranden lige i nærheden, så vi fik badet en hel del. Vi grillede om aftenen, og nød det gode vejr. Vi sejlede lidt ud og lå for anker igen. Om morgenen, blæste der fra øst, så fik ankeret op med Olaf`s hjælp. Satte sejl og så hjemad, mod Lillebælt. Olaf, gik ned og sov igen. Turen var dejlig, da solen skinnede, og jeg kunne sejle for sejl igen.
2-3 dage for motor, kan gøre en skør  Men nu gik det fint. Vi sejlede til Fænø igen. Kastede anker, og Olaf lavede frikadeller. Vi nød aftensolen og fiskede lidt, men denne gang fangede vi ikke noget.
Vi var en dag forud, mht planen, men besluttede, at sejle til Aabenraa. Jensole kom og hentede os og var glad for at se os i god behold.
Vi havde oplevet en hel masse, i de 3 uger turen tog.
Så kære Ab, Anton og Olaf, tak for god ro og orden.

Det var en prøvelse, for både mig og båden, at sejle så langt, men en drøm gik i opfyldelse.😀 Og en erfaring rigere. Lysten til at sejle langt og komme rundt i verden er blevet endnu større.

Sejlet distance 781 sømil...på 20 dage...ca. 40 sømil om dagen i snit...
Der er ca 90 sømil fra Thyborøn til Mandal i Norge...det tog 17 timer at sejle over Skagerak...gennemsnit 5.2 knop.
Fra Langøy i Norge til Skagen er der 85 sømil...det tog 17 1/2 time...gennemsnit 4.8 knop.


Se flere billeder fra Norge under Foto

Torben 11.11.2010 16:15

Tak Olaf. Ja, det var en fin tur...

Olaf Nielsen. 11.11.2010 15:22

Hej Torben, her er Olaf.
Meget fin beskrivelse af turen til Norge. Let forståeligt sprog.
Hilsen Olaf.

| Svar

Nyeste kommentarer

02.11 | 10:03

Ja, det var en fin tur, og dejligt med nye bekendtskaber

01.11 | 19:48

Hej Torben.
Det er dejlig lige at få turen genopfrisket. Ja det var en god tur og et godt stykke arbejde der var lagt i at planlægge og forberede det hele. Tak

01.11 | 16:03

Ja, det var en hyggelig tur - og godt at lære så mange nye sejlere at kende

01.11 | 15:04

Hej Torben og Birgit rigtigt underholdende at læse jeres beretning - og se billederne - vi gennemlever turen igen på den måde.
Mvh Toni og Peter " Tjap"